<script> <style>

HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 20 / 21 Juni 2025  Crossroads Festival Bonn(BRD)   ROVAR (DE) supportact THE BREW (UK)  |  zondag 27 oktober Liederholthuis • Zondag 03 November Bluesfestival Hedon Zwolle • SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino • Rock Am Ring(BRD) 40 Jaar 6 tm 8 Juni 2025 • LED ZEPPELIN, tribute by Kashmir  | zaterdag 15 februari 2025 •  GOLDEN EARRING, tribute by The Naked Truth | • Zaterdag 08 Maart Sean Webster's Blues All Nighter | • zaterdag 05 april • ERIC CLAPTON tribute by Claptunes | zaterdag 17 mei 2025 • THE BLUESBONES (BE) opnieuw bij LMH! | zaterdag 22 november 2025 •

Natste pinksterweekeinde ooit treft ook Ribs en Blues

Natste pinksterweekeinde ooit treft ook Ribs en Blues

‘Het publiek was ons na drie jaar niet vergeten’

(Tekst; Lauk Bouhuijzen. Foto’s; Harrie Huisman)

Translate to ENG

 RAALTE – Een editie van Ribs en Blues met twee gezichten; zaterdagavond met een lekker temperatuurtje zo druk dat het festivalterrein zelfs tijdelijk moest worden afgesloten, waarna zondagmiddag vanaf een uur of drie de eerste van vele regenbuien viel. De natste Pinksteren ooit, zo wond voorzitter Ton Groot Beumer er geen doekjes om; “Gemengde gevoelens dus. Aan de ene kant ontzettend blij dat het publiek ons na twee coronajaren trouw is gebleven, dat was zaterdagavond duidelijk, aan de andere kant hebben we nog nooit zo veel regen meegemaakt. We hebben wel eens een stevige bui gehad, ook wel wat lagere temperaturen, maar nooit bijna twee dagen lang de ene na de andere bui.”

Die regen was dus een spelbreker en financieel wordt 2022 een slecht jaar, zo weet Groot Beumer, behalve voorzitter dit weekeinde ook opa voor zijn kleinkinderen, nu al; “We hoopten van te voren op een geweldig succesvol weekend zodat we voor volgend jaar Pinksteren, de 25-ste editie, wat extra konden doen. Nu zullen we in 2023 dus gewoon extra creatief moeten zijn. Want laat duidelijk zijn, ondanks deze tegenvaller gaan we natuurlijk gewoon door.”

Waar normaal tussen de 30 en 40.000 bezoekers Raalte in het pinksterweekeinde bezoeken zal dat nu tussen de 20 en 25.000 hebben gelegen, al blijven precieze aantallen moeilijk bij een geheel gratis toegankelijk festival. De verschillende horecazaken in het centrum hadden niets te klagen over bezoekers die vooral zondagavond naar een droge plek zochten.

Dat het publiek het Raalter festival niet vergeten is, net als het (gegroeide) aantal sponsors, werd zaterdagavond meteen duidelijk toen duizenden bezoekers de Domineeskamp opstroomden om vooral van publiekstrekker Danny Vera te komen genieten. Omdat het zo druk werd moest het terrein zelfs kort afgesloten worden. Sommige bezoekers voor de gesloten entreepoorten waren daar niet blij mee, zo bleek uit boze reacties op social media. Groot Beumer; “Als je mensen goed en eerlijk uitlegt waarom je dat doet, namelijk puur en alleen voor ieders veiligheid, dan is er zeker begrip voor.”

Duizenden genoten zaterdagavond van Danny Vera. Daarna trok de energieke blues- en psychedelische rock van DeWolff (deels) een ander publiek in de bomvolle grote tent. Tien jaar geleden trad het toen nog piepjonge trio voor het eerst op bij Ribs en Blues, zo herinnerde presentator sinds jaar en dag Jaap Harmsen de bezoekers. Om daarna, tegenwoordig met behulp van een bril, die aankondiging van 2012 over te doen.

Gitarist Pablo van de Poel van de band keerde tweede Pinksterdag al weer terug naar Raalte, in eerste instantie voor een bezoekje van muzikale vrienden bij de band van Dylan Leblanc. Bij toeval hoorde hij dat beiaardier Henk Veldman maandagmiddag in de toren van de Kruisverheffing al vele jaren een speciaal programma speelt met muziek van artiesten die op Ribs en Blues staan. Dus klom Van de Poel maandagmiddag om 1 uur de toren van de Raalter basiliek in om dat met eigen ogen te horen en te zien, staande naast Veldman.  

Claudette, een dochter van BB King

In totaal 24 optredens stonden er drie dagen op het programma, letterlijk (bijna) voor iedereen wat wils. Het kan dan zo maar zijn dat Claudette, een dochter van BB King, het podium opkomt. Nu had de in 2015 op 89-jarige leeftijd overleden Amerikaanse blueslegende niet minder dan 16 kinderen, maar het blijft bijzonder.

Ook bijzonder is het verhaal van de pas in november 2019 door Dave Warmerdam opgerichte band Harlem Lake uit, inderdaad, de Haarlemmermeer.  Zaterdagavond werd in Malmö, bereikt na een lange rit met de eigen bus, de Europese Blues Challenge gewonnen als zijnde de beste bluesband uit meer dan 20 deelnemende Europese landen. Daarna werd er de hele zaterdagnacht terug gereden vanuit Zweden naar een optreden in het Duitse Schöppingen zondag en vervolgens een dag later bij Ribs en Blues.  Zonder dat al die kilometers te merken waren.

Dave Warmerdam

Het was sowieso opvallend dat het publiek er veel zin in had, regen of geen regen, maar de bands minstens net zo veel. ‘Zo fucking blij dat we hier weer mogen optreden’, zo klonk het in Nederlands en Engels bij ongeveer elk optreden vanaf zowel de Main- als de Deltastage. De Brits-Noorse Krissy Matthews, op het laatste moment invaller voor de door ziekte getroffen band Catfish, liet zich door de coronajaren muzikaal inspireren. Om te kunnen blijven eten werd hij pizzabezorger en dat leverde zijn song ‘Pizzaman Blues’ op, het titelnummer van zijn recente CD.

Het Raalter festival kon dit jaar ook officieel het eerste huwelijk melden; vrijdag mocht de toen nog lege grote tent gebruikt worden voor trouwfoto’s van Frank Schiphorst en Lisa Schutte. Zij kwamen elkaar 11 jaar geleden voor het eerst op Ribs en Blues tegen. De opbouwploeg zorgde tijdens het maken van de fotoreportage ongevraagd voor wat extra sfeer.

Behalve die opbouw (en afbraak)ploeg zijn er tijdens het weekeinde zo’n 800 vrijwilligers actief van verenigingen als onder meer Scouting, Kwiek en Rohda. Ook die lieten zich niet weerhouden door de vele regen. Groot Beumer; “Net als wij wisten ze van te voren dat het  nat zou kunnen worden, maar allemaal zijn ze gewoon doorgegaan. Niemand klaagde maar buffelde verder. Diep respect daarvoor.”

Voor een heel speciale vrijwilliger was het de laatste editie; Maudy Cooman zet er na bijna 24 jaar een punt achter. Deze steunpilaar van het bestuur en elk jaar gedurende elk pinksterweekeinde de strenge doch rechtvaardige ‘bewaker’ van de backstage-ingang - voor vrijwilligers, gasten, artiesten, media en sponsors - stopt er mee. Een betrouwbare vrijwilliger en stille kracht die geen enkele behoefte heeft aan ‘gedoe rond haar afscheid’ maar gemist zal worden.

Op het terrein zelf veranderen dingen. De barbier en tatoeëerder hebben het druk, Cigarbox Henri Grootenhuis is een gewaardeerde gast en er wordt al aandacht gevraagd voor de grote reünie 9 oktober van oude Raalter beatbands in Bij Lampe. Drie jaar geleden kon er ook speciaalbier gekocht worden en dat was een succes. Nu is het assortiment uitgebreid en stond die naast een nieuwkomer; Raaltenaar en vinoloog Hans Poppe verkocht er zijn ‘goeiewijn.nl’ in glazen (met statiegeld) en flessen (zonder statiegeld).  “Je wilt niet weten hoeveel wijn er verkocht is. Vaak de vrouwen hier bij ons aan het schap en de mannen hiernaast bij het speciaalbier,” zo toonde Poppe zich maandagavond meer dan tevreden.

Finn Lorkeers (12 jaar) en Daan Roelofs (13 jaar)

Toch, ondanks deze vernieuwingen, de basis van Ribs en Blues blijft al 24 edities ongeveer hetzelfde; veel lekkere muziek van blues tot roots en Americana, veel smakelijke spareribs en een breed programma voor (heel) jong en (heel) oud, inclusief de speciale KidsAdventureland waar dit jaar de jonge Finn Lorkeers (12 jaar) en Daan Roelofs (13 jaar) de scepter zwaaiden als sheriffs.  Het op de jongere bezoekers gerichte onderdeel van het Raalter festiv

al was ook deze Pinksteren weer een paradijs voor de jeugd met allerlei activiteiten en attracties.

Wie op de twee zondagmiddagen klokslag 1 uur na het openen van de entreepoorten de honderden kinderen (gevolgd door hun ouders) naar ‘hun eigen’ afdeling zag rennen begrijpt waarom dit zo’n belangrijke oorzaak is van de als altijd zeer relaxte en gemoedelijke sfeer van Ribs en Blues. Daar kon ook de natste Pinksteren ooit geen verandering in brengen.

Geen opmerkingen: