<script> <style>

HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 20 / 21 Juni 2025  Crossroads Festival Bonn(BRD)  THE MUDD FOOTE (USA) | zaterdag 14 september Heino • Bluesfestival Hoogeveen Zatredag 14 september • ROVAR (DE) supportact THE BREW (UK)  |  zondag 27 oktober Liederholthuis• SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino • Rock Am Ring(BRD) 40 Jaar 6 tm 8 Juni 2025 • LED ZEPPELIN, tribute by Kashmir  | zaterdag 15 februari 2025 •  GOLDEN EARRING, tribute by The Naked Truth | zaterdag 05 april • ERIC CLAPTON tribute by Claptunes | zaterdag 17 mei 2025 • THE BLUESBONES (BE) opnieuw bij LMH! | zaterdag 22 november 2025 •

Magic Frankie in de Dutch Blues Hall of Fame

Magic Frankie in de Dutch Blues Hall of Fame

Met de Dutch Blues Awards geeft de Dutch Blues Foundation (DBF) waardering aan mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan de Blues in Nederland. Afgelopen jaren zette de DBF daarmee een kleine 100-tal bands, muzikanten, personen en organisaties in de spotlights.

Zondagmiddag 6 oktober worden acht Awards uitgereikt tijdens de Dutch Blues Challenge, die dit jaar voor het eerst in TivoliVredenburg Utrecht plaatsvindt.

DUTCH BLUES AWARD – HALL OF FAME – MAGIC FRANKIE

Bij de blueshistorie die Nederland rijk is hoort ook een Dutch Blues Hall of Fame (HOF). De Dutch Blues Hall of Fame is een historisch archief van mensen die door optredens, opnames of documentatie van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse bluesgeschiedenis.

Dit jaar wordt gitarist Magic Frankie (Frank van den Bergh) in de Dutch Blues Hall of Fame toegelaten en mag zich scharen bij muzikanten als Oscar Benton, Harry (Cuby) Muskee, Willem van Dullemen, Hans Theessink, Michael de Jong, Eelco Gelling en de vorig jaar toegelaten Lefthand Freddy.

Magic Frankie & The Blues Disease heeft vanaf de jaren 80 een overweldigende indruk gemaakt in de vaderlandse muziekwereld en ook internationaal. Met hun krachtige en swingende Chicago blues en Frankie's virtuoze en bijtende gitaarspel ging het publiek uit haar dak bij ondermeer het Amsterdam Bluesfestival (met o.a. Robert Cray), in Paradiso met Johnny Winter, tijdens Blues Peer (met o.a. John Lee Hooker en Stevie Ray Vaughan), bij Moulin Blues Ospel en North Sea Jazz. Magic Frankie trad op als special guest bij concerten van B.B. King en Ray Charles tijdens hun Europese tournees. B.B. King himself gaf Frank het grootste compliment ooit toen hij het succesvolle album 'It's Magic' signeerde met de woorden "You really play my kind of blues". Dit album werd in een uitverkocht en uitzinnig Paradiso gepresenteerd waarna een tour volgde langs alle grote festivals en poppodia. Frankie speelde zelfs als speciale gast een set samen met B.B. King bij zijn concert in de Oosterpoort in Groningen. Ook de jaren die daarop volgden stonden in het teken van succes met vele vlammende concerten en tv-performances, zoals voor VPRO met het Metropole Orkest en het Duitse WDR. Zijn landelijke tour langs de gevangenissen, de zogenaamde 'bajestour', was één van de hoogtepunten uit deze tijdsperiode.

Gezondheidsproblemen zorgden voor een noodgedwongen tijdelijk afscheid van de podia, maar inmiddels is The Gangster of the Blues weer back in business.

Magic Frankie inspireerde een nieuwe generatie bluesliefhebbers en -muzikanten en hoort volgens velen van hen thuis in de Dutch Blues Hall of Fame.

Eerdere Awards in deze categorie: https://www.dutchbluesfoundation.nl/dutch-blues-hall-of-fame.

De uitreikingen vinden plaats tijdens de finale van de jaarlijkse Dutch Blues Challenge op zondagmiddag 6 oktober in TivoliVredenburg in Utrecht. De finalisten voor de Dutch Blues Challenge 2024 in de categorie bands zijn Emily Hill, Five Dollar Shake, Meryn Bevelander Band en Mojo Hand. In de categorie solo/duo’s zijn de finalisten John F. Klaver en Merel van de Keer. Zij gaan de uitdaging aan om als blues-act binnen 20 minuten te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. De acts met de hoogste score mogen Nederland vertegenwoordigen bij de International Blues Challenge in Memphis, USA en bij de European Blues Challenge (EBC) in 2025 in Split, Kroatië.

De middag wordt afgesloten met een unieke jam-sessie, waarbij zowel jong talent als ervaren muzikanten, samen het podium delen.

Tickets voor dit evenement zijn te bestellen op de site van TivoliVredenburg: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/dutch-blues-challenge-2024-06-10-2024/

 Meer informatie over de challenge- en de award-procedures is te vinden op de site van de Dutch Blues Foundation: www.dutchbluesfoundation.nl

Geen opmerkingen: