<script> <style>

HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 13/14/15 Juni 2024  Crossroads Festival Bonn(BRD) Bluespeer 17 18 19 MEI '24 • NOT THE ROLLING STONES (UK) - zondag 26 mei 2024 Heino • THE MUDD FOOTE (USA) | zaterdag 14 september Heino • Bluesfestival Hoogeveen Zatredag 14 september • ROVAR (DE) supportact THE BREW (UK)  |  zondag 27 oktober Liederholthuis• SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino •

Nieuw boek - El Pea van Jan Vollaard

 Nieuw boek laat de liefde zien voor het draaien van, het zoeken naar en het koesteren van vinylplaten: El Pea van Jan Vollaard

Op donderdag 11 april wordt bij Concerto aan de Utrechtsestraat te Amsterdam het boek El Pea, de magie van de labelcompilatie van schrijver en muziekjournalist Jan Vollaard gepresenteerd.

El Pea, de magie van de labelcompilatie

verkoopprijs € 25,00

Vinylplaten zijn terug van nooit weggeweest. Terwijl de prijzen van heruitgaven van Pink Floyd en elpees van Taylor Swift de pan uit rijzen is er een goedkoop en duurzaam alternatief. Verzamelplaten als Tamla Motown Is Hot, Hot, Hot! en Fill Your Head With Rock staan voor een schijntje in de tweedehandsbakken en bevatten een schat aan onweerstaanbare muziek.

In El Pea, de magie van de labelcompilatie duikt muziekjournalist Jan Vollaard in de koopjeskelder om een inventaris op te maken van alle prachtige pop, soul, rock, hiphop en jazz die daar voor een habbekrats wacht op een nieuwe eigenaar. De zoektocht naar de ziel van het vinyl leidt van stoffige stereo-testplaten naar hiphop en techno.

Onderweg is er aandacht voor Britse folk, Frans chanson en muziek van het Afrikaanse continent. Via ska en soul, metal en punk, reggae en house komen we uit bij de indiepop van nu. Labels als Island, Blue Note, Stiff en Def Jam bepaalden de loop van de pophistorie. Bij elkaar vormen de verhalen over al die kleurrijke labelcompilaties een alternatieve geschiedenis van de popmuziek.

“Een labelcompilatie is de etalage van een artiestenstal waar de platenmaatschappij trots op was.

Labelcompilaties laten je afdalen in de kelder van de pophistorie, om boven te komen met het geluid van de toekomst,” aldus Jan Vollaard.

Het rijk geïllustreerde El Pea is geschreven uit liefde voor populaire muziek in al haar verschijningsvormen. Dit boek wijst de weg naar een onuitputtelijke bron van tijdloze vinylplaten.

Jeroen Woe over El Pea: “Er is een wereld voor me opengegaan en ik weet zeker dat elke muziekliefhebber die dit boek doorbladert hetzelfde overkomt. De een zal vallen voor de geschiedenis die een sampler met zich meedraagt, een ander misschien voor de waanzinnige hoezen of gewoon het simpele feit dat je zulke grote namen zo voordelig op je speler kunt leggen. Voor mij was het die leegte, of liever gezegd, die onvervulbare wens. Echt alles kennen blijft onmogelijk natuurlijk, maar dankzij El Pea is die onmetelijke muziekvesting toch weer net ietsje neembaarder geworden.”

Over de auteur:

Jan Vollaard (1956) is muziekjournalist. Hij begon bij het Leidse universiteitsblad Mare en schreef voor OOR, Varagids, HP/De Tijd en NRC. Hij zingt bij kerstband The Sleigh Shakers en speelt theremin, het magische instrument dat muziek voortbrengt zonder aanraking. Zijn motto: “Het mooiste behang is een platenkast.”

Overige presentaties: 13 april Platenbeurs Den Bosch, 18 april Boekhandel Broese, Utrecht

 El Pea, de magie van de labelcompilatie / Jan Vollaard / ISBN 9789023260141 / aantal pagina’s 192 / verkoopprijs € 25,00

Geen opmerkingen: