<script> <style>
HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 13/14/15 Juni 2024  Crossroads Festival Bonn(BRD) Ledffoot - 10/05/2024 - Olst • Bluespeer 17 18 19 MEI '24 • NOT THE ROLLING STONES (UK) - zondag 26 mei 2024 Heino • Jam-Session Heino 21 April/12 Mei 2024 • THE MUDD FOOTE (USA) | zaterdag 14 september Heino • SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino •

Esther Vastenavond nieuwe voorzitter Ribs & Blues

Esther Vastenavond nieuwe voorzitter Ribs & Blues

Na Pinksteren wisseling van de wacht bij Raalter festival 

(door Lauk Bouhuijzen)

RAALTE -  Flinke wijzigingen bij het bestuur van Ribs & Blues. Na het komende festival tijdens Pinksteren doen vier van de huidige zeven bestuursleden een stapje terug. Ton Groot Beumer, voorzitter sinds 2001, gaat de voorzittershamer overdragen aan Esther Vastenavond – Nijboer. Ook drie andere bestuursleden werken inmiddels een opvolger in. Penningmeester Dick Exel wordt opgevolgd door Nick Jonkman, Laurens Veldmaat (terrein en techniek) geeft het stokje over aan Arjan Halman en Frans Rouwenhoff (sponsoring en relatiebeheer) draagt zijn bestuurswerk over aan Lisa Ruiter (nu nog actief bij de Friends of Ribs en Blues).

Het lijkt een forse aderlating qua ervaring. De vertrekkende vier bestuursleden zijn stuk voor stuk al 20 jaar of zelfs langer actief bij Ribs & Blues. Ook voorzitter Ton Groot Beumer (71) realiseert zich dat. “Daarom zijn we al maanden geleden met een gedegen inwerkperiode gestart. Het moet echt een warme overdracht worden. Die komt er op neer dat de nieuwe bestuursleden tot en met het komende festival tijdens Pinksteren met ons meelopen. Daarna geven we het stokje officieel over en lopen wij nog een jaar met hen mee. We gooien ze zeker niet zo maar voor de leeuwen.”

Bovendien kennen de nieuwe bestuursleden het Raalter festival al. “Arjan bijvoorbeeld is al jaren betrokken bij Ribs en Blues via de technische commissie van de Stöppelkaters. Die zijn heel belangrijk voor de opbouw en afbraak van het terrein. Nick loopt al langer mee met penningmeester Dick en Lisa was enkele jaren geleden een van de oprichters van de Friends of Ribs & Blues. Die organiseren onder meer zondag 7 april de Preparty bij Taveerne Tivoli. ”

Ton Groot Beumer leerde zijn opvolgster Esther Vastenavond (39) vorig jaar kennen toen ze beide actief waren bij de organisatie van Raalte 900. “Haar inzet en betrokkenheid spraken me toen erg aan. Bovendien, als je 71 bent moet je ook gaan nadenken over een goede opvolger. Ik heb haar eerst gevraagd voor de informatie- en servicebalie bij Ribs & Blues vorig jaar. En nu dus als nieuwe voorzitter. Ik heb alle vertrouwen in haar. Ze heeft heel veel praktische en organisatorische kennis en ervaring. Natuurlijk is het belangrijk dat ze inzicht krijgt in alle praktische zaken die met de organisatie van een groot en uniek festival te maken heeft. Want dat is Ribs en Blues volgens mij.”

Esther Vastenavond-Nijboer, een geboren Heinose die sinds 20 jaar in Raalte woont, is in het dagelijks leven manager in Zwolle van het Isala Oncologisch centrum & Pathologie. Ze is getrouwd met Tom en moeder van twee jonge kinderen.  Behalve voor Raalte 900 was ze op veel gebieden als vrijwilligster actief zoals bij de Culturele Raad Raalte, het Hoftheater en de VV Heino, waar echtgenoot Tom destijds doelman was in het eerste team. Enkele jaren geleden begon ze met enkele vriendinnen de stichting Raalte OOGST waar vanuit het eerste project buurttuin Plukgeluk in de nieuwe wijk Salland-2 is gerealiseerd. Ook is ze voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de Rabobank Salland.

Voorzitter van een festival dat tijdens het Pinksterweekeinde meer dan 30.000 bezoekers uit binnen- en binnenland naar Raalte trekt is een speciale en heel bijzondere uitdaging weet ze inmiddels. “Je krijgt een hele grote verantwoordelijkheid en die moet je ook durven te nemen. Wat ik belangrijk vind? Dat je die heel eigen identiteit van Ribs & Blues  bewaakt en behoudt. Dat betekent bijvoorbeeld heel veel aandacht blijven geven aan die honderden vrijwilligers die meewerken. Daardoor kun je de entree zo laag houden. Vergeet ook de sponsors niet die met geld of in natura dit festival steunen. Die enorme steun is echt niet meer vanzelfsprekend in deze tijd. Ik verwacht ook dat de steeds strengere wet- en regelgeving nog meer aandacht zal vragen.”

Dat laatste kan Ton Groot Beumer beamen. “Vooropgesteld, de veiligheid van het publiek heeft bij ons altijd voorop gestaan. Omdat we een groot festival zijn houdt ook de Veiligheidsregio IJsselland zich sinds enkele jaren met ons bezig. Ik heb er soms moeite mee als ons veiligheidsplan beoordeeld wordt door mensen die het festival helemaal niet kennen. Dan krijg je dus een vraag als; wordt er bier getapt?  Ik vind echt dat wij als Ribs & Blues enige kennis van zaken en betrokkenheid bij die instanties mogen verwachten.”

Groot Beumer is al heel lang betrokken bij Ribs & Blues maar (net) niet vanaf het eerste jaar. De oprichter ooit in 1975 van het Bosfeest in Lierderholthuis (“Geweldig dat dat volgend jaar een halve eeuw bestaat”) was gewoon bezoeker bij het allereerste Ribs & Blues in 1997 op toen nog de Herenhof. “Alleen bestuurslid Rob Telgenkamp is er straks nog vanaf het eerste jaar bij. Dat eerste jaar begon zondagavond met een gospelconcert in de Kruisverheffing en was daarna alleen op tweede Pinksterdag. Tegen de toenmalige voorzitter, de inmiddels overleden Ruud Hendriks, zei ik dat ik het tweede jaar best wilde helpen bij de opbouw en afbraak. Zo rolde ik er dus in. In 2001 werd ik voorzitter. De verhuizing naar eerst een deel van de Domineeskamp en later het hele terrein en de uitbreiding naar het hele pinksterweekeinde heb ik allemaal meegemaakt.”

Ondanks alle veranderingen is de basis altijd hetzelfde gebleven; “Dat zijn toch de blues en verwante muziek, de spareribs en het entertainment voor jong en oud. Die KidsCorner en Adventureland voor de jongste en wat oudere jeugd, dat was voor mij altijd heel erg belangrijk. De kunst was in al die jaren om nieuwe invullingen te vinden binnen die vaste uitgangspunten. Zodat je het publiek steeds opnieuw kan prikkelen om het jaar erop weer te komen. Dat was altijd constant zoeken.”

“Daarnaast moet je ook de enorme inzet van die vele honderden vrijwilligers waarderen. En niet alleen in woord maar zeker ook in daad. Die vrijwilligers zorgen dat hun eigen club een mooi centje verdient dat pinksterweekeinde maar offeren daarvoor wel hun eigen vrije tijd op.  Dat kun je nooit genoeg waarderen. Ik ben ook erg blij dat we nog steeds elk jaar weer kunnen rekenen op heel veel vrijwilligers.”

Als voorzitter kon hij meestal zelf niet rustig genieten van de vele optredens. “Alleen de optredens van Uriah Heep, Ryan McGarvey en My Baby heb ik helemaal gezien. Het is wel een prachtige lijst van bands die hier heeft gestaan; Status Qua, Golden Earring, Alvin Lee, Solomon Burke, Cuby, John Mayall. Daar ben ik supertrots op. En dat mede dankzij Frank Satink die al die bands naar Raalte haalt. Frank kent echt iedereen in het muziekwereldje in binnen- en buitenland. En omdat we hier zorgen voor uitstekend geluid en licht, een mooi podium, ervaren stagemanagers en een heel goede verzorging backstage komen die bands graag naar Raalte. Nee, al die beroemde verhalen over seks, drugs en rock ’n roll achter de schermen gebeuren niet bij ons. Eigenlijk is het zelfs altijd vrij rustig backstage. Dat is ook strak geregeld in de loop der jaren. Met aandacht voor elk detail.”

Hoe zit het eigenlijk met de kennis van de blues van Esther Vastenavond? ”Ik geniet van muziek maar specifiek voor de blues moet die kennis nu nog ontluiken. Vraag dat dus maar over vijf jaar. Voorlopig richt ik me vooral op de organisatorische kant van Ribs & Blues. Dat is al een hele klus.”

Website: https://ribsenblues.nl/ | Tickets: https://ribsenblues.nl/nl/741/tickets | Ribs & Blues Friends

Geen opmerkingen: