<script> <style>

HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 20 / 21 Juni 2025  Crossroads Festival Bonn(BRD)   ROVAR (DE) supportact THE BREW (UK)  |  zondag 27 oktober Liederholthuis • Zondag 03 November Bluesfestival Hedon Zwolle • SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino • Rock Am Ring(BRD) 40 Jaar 6 tm 8 Juni 2025 • LED ZEPPELIN, tribute by Kashmir  | zaterdag 15 februari 2025 •  GOLDEN EARRING, tribute by The Naked Truth | • Zaterdag 08 Maart Sean Webster's Blues All Nighter | • zaterdag 05 april • ERIC CLAPTON tribute by Claptunes | zaterdag 17 mei 2025 • THE BLUESBONES (BE) opnieuw bij LMH! | zaterdag 22 november 2025 •

BLUESKROEGENTOCHT in Wijkse horeca.

Zaterdag 25 november 11e BLUESKROEGENTOCHT in Wijkse horeca.

10 locaties, 14 bluesacts, 45 muzikanten, één groot bluesfeest! Zaterdag 25 november 2023 staat de Wijkse binnenstad weer bol van de blues. Voor de 11e keer organiseren Stichting BluesinWijk, theater Calypso en horeca de inmiddels traditionele Wijkse Blueskroegentocht. Al vanaf de eerste editie in 2010 is dit bluesevenement een groot succes met rond de 1200 bezoekers uit Wijk en de verre omtrek. Bluesfans ervaren de variatie in blues soorten, ontspannen sfeer en de korte loopafstanden als bijzonder aantrekkelijk. Veertien bluesacts in theater Calypso, het E&E Gasthuis, restaurants en cafés. Genoeg te doen dus. Overal liggen flyers met de speeltijden en locaties. Vrij entree! Meer info op www.bluesinwijk.nl

Theater Calypso, het kloppend hart van de kroegentocht.  Sommige bluesliefhebbers noemen het bijna 100 jaar oude gebouw op de Markt het ‘Paradiso aan de Lek’. Een meer dan eervolle naam voor dit mooie en intieme theater. Menig bluesmuzikant slaakt een zucht van verwondering over deze Wijkse cultuurparel! Ook nu weer de uitvalsbasis van het festival. Niet alleen voor de bands, maar ook voor de vrijwilligers die de hele dag in de weer zijn. Om 16.00 uur King Of The World, 19.00 uur de Nienke Dingemans Band en 22.00 uur Little Steve & the Big Beat. Drie bands van hoog niveau, die een bezoek aan het theater meer dan waard zijn.

Nienke Dingemans uitgelicht. Singer-songwriter en upcoming bluestalent Nienke Dingemans lichten we er even uit. Een jong en geweldig muzikaal (zang)talent uit Noord-Brabant die sinds kort bezig is met een ongekende opmars in de Nederlandse bluesscène. Op haar 12e werd ze bij een concert van Beth Hart gegrepen door het bluesvirus en op haar 15e had ze al een eigen band. Toen ze 16 was ontdekten doorgewinterde bluesmannen haar kwaliteiten, nodigden haar uit om mee te spelen en namen haar op in hun gelederen.  Op 17-jarige leeftijd had zij voldoende zelfgeschreven nummers om een album te vullen. De CD ‘Devil On My Shoulders’ bleek een schot in de roos en stoomde direct door naar de top-3 van de Best Blues-CD van 2022!  Dit jaar ontving ze een Award voor Jong Blues Talent. Een genot om zo’n jonge vrouw te zien en te horen. Dat belooft nog wat voor de toekomst! De band bestaat verder uit muzikale toppers als Jan van Bijnen, Joris Verbogt en Joost Verbraak. Heel blij dat we haar met de band in Wijk mogen ontvangen. Aanrader om ze vooral te gaan zien en horen. Van 19.00-20.30 uur in theater Calypso.

Blues in de middag en tijdens het eten. Traditiegetrouw vanaf 14.30 uur ook weer blues voor de oudere stadgenoten in het grand café van het E&E gasthuis met Reemers&deGreef. Twee doorwinterde bluesmannen, die het een grote eer vinden om hier op te mogen treden. Nieuw dit jaar is de deelname van familierestaurant de Jonge Graaf waar vanaf 14.00 uur the Men Unplugged de boel komen opvrolijken. Om 17.00 stapt in café ’t Hoff de onlangs gestarte Wijkse bluesband Thin Line op het podium en vanaf 17.30 uur speelt het Wijks/Amerongens duo van Bergen & van Kuilenburg in café Ome Ko. In de blueswereld noemen ze Richard van Bergen ook wel de Ry Cooder van Nederland. Onlangs werd dat kracht bijgezet met een bluesAward voor populairste bluesmuzikant. In restaurants de Engel, de Veldpoort en Mazi-Mas kan vanaf 18.00 uur het diner gecombineerd worden met live-bluesmuziek door The Vintage Brothers, Cleanhead&Barefoot en ‘One Woman Band’ Merel van de Keer.  Vooraf reserveren in de restaurants wordt aanbevolen.

 Blues in de café’s. Vanaf 21.00 uur openen ook de cafés hun deuren voor stevig en dampende bluesbands tot in de late uurtjes. In ’t Hoff de Dave Chávez Band, Dorestad wordt verbouwd tot Juke Joint met de powerbluesband van Raymunda V, in café Altijd Gezellig staat Mojo Hand te popelen om een mooie show neer te zetten en Ome Ko sluit de kroegentocht af tot na middernacht met stevige bluesrock van Bullfrog Taste Express.

Gratis toegang, hoe doen ze dat?  Volgend jaar bestaat BluesinWijk 15 jaar. Een forse prestatie vinden ze zelf. Hun doel was o.a. bluesmuziek te promoten door goede muzikanten en bands naar Wijk te halen. De teller staat inmiddels op ruim 250 bands en zo’n 150 events (bluesnights, festivals, workshops, kwisavonden, cursussen, blueswandelingen, schoolprojecten, tentoonstellingen en films) met vrijwel altijd veel bezoekers. Een deel van de activiteiten betaalt zich terug via ticketverkoop, maar daarnaast zijn er ook veel gratis evenementen, zoals de Blueskroegentocht. Dat vinden de Wijkse bluesmannen belangrijk, hun motto is dat blues voor iedereen toegankelijk moet zijn! Een grote vriendengroep en sponsors maken dit mogelijk. Om dit ook de komende jaren vol te kunnen blijven houden (de kosten lopen steeds verder op) zijn ze onlangs gestart om een vrijwillige bijdrage te vragen bij de gratis evenementen. Wie dat kan en wil maakt via een QR-code en de smartphone een bedrag naar eigen keuze over. Achter op de flyers staat precies hoe dat gaat. Vriend worden voor €25,- per jaar kan natuurlijk ook!

 

Geen opmerkingen: