<script> <style>
HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 13/14/15 Juni 2024  Crossroads Festival Bonn(BRD) Ledffoot - 10/05/2024 - Olst • Bluespeer 17 18 19 MEI '24 • NOT THE ROLLING STONES (UK) - zondag 26 mei 2024 Heino • Jam-Session Heino 21 April/12 Mei 2024 • THE MUDD FOOTE (USA) | zaterdag 14 september Heino • SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino •

Recensie: Navarone – V

Navarone – V
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Sony Music
Release: 2023

i.s.m bluesownmusic.nl | Tekst: Harry Pater

Tien jaar geleden kwam het debuutalbum ‘A Darker Shade Of White’ uit van de Nijmeegse rockband Navarone en sindsdien is de band steeds populairder geworden. Niet alleen door de albums en singles, maar vooral ook door de enerverende concerten én optredens op radio en tv. Ook de deelname aan het tv-programma The Voice Of Holland in 2018/2019, waar het de enige band was die meedeed en gecoacht door Anouk uiteindelijk als tweede eindigde, hielp daar aan mee.

 In 2018 kwam het vierde album ‘Salvo’ uit en deed de band veel optredens in steeds groter wordende zalen. In de Coronaperiode werd begonnen met het schrijven en opnemen van de songs die uiteindelijk op het nieuwe album ‘V’ zijn terechtgekomen. Vanwege het gevaar op besmetting met het Covid-19 virus konden de vijf bandleden niet tegelijkertijd in de studio werken. Zanger Merijn van Haren en gitarist Roman Huijbregts woonden toen in hetzelfde huis, dus zij waren haast gedwongen om samen aan de songs te werken, al werden de andere bandleden (gitarist Kees Lewiszong, bassist Bram Versteeg en drummer Robin Assen) er ook zoveel mogelijk bij betrokken. Deze keer werd het album, deels na de Coronaperiode, opgenomen in de studio van producer Gordon Groothedde in Zutphen.

Het zal niet helemaal aan Groothedde liggen, maar de sound van Navarone op dit vijfde is toch echt veranderd in vergelijking met de voorgaande vier, want een stuk minder heavy en hard, zeg maar gerust: melodieuzer of zelfs poppy! Heel af en toe doet de muziek me aan de mede-Nijmegenaren van De Staat denken, maar vooral met de ‘koorzang’ heeft de band goed naar Queen geluisterd.
De fans konden er al aan wennen dat de sound gewijzigd was, want had al zes nieuwe songs als single uitgebracht. 
Het nieuwe album is minder gitaar-georiënteerd dan voorheen, de piano is overduidelijk aanwezig evenals de geweldige zangstem van Merijn, die naast bij Navarone ook zijn stem ‘leent’ aan The Analogues (waar hij Jan van der Meij verving) en bij de Dutch Queen Tribute.
Wat mijn favoriete song is, verandert per dag… ik vind alle twaalf uitstekend.
Ik kan verder kort zijn: ‘V’ is gewoon het allerbeste album van Navarone en ik ben vast niet de enige die verwacht dat dit voor de echte doorbraak gaat zorgen, wat deze band simpelweg verdient!
Inmiddels is de band aan een uitgebreide Nederlandse tournee begonnen, ga ze zien!

Tracks:
01. Divided
02. Friends
03. Heroes Someday
04. Green Lights
05. Question Why
06. The end of the world
07. Keep on running
08. Wire
09. Come What May
10. Stakes
11. Break Away
12. Can’t love

Geen opmerkingen: