<script> <style>

HBF(Holland Blues Festival Grolloo - 13/14/15 Juni 2024  Crossroads Festival Bonn(BRD) Ledffoot - 10/05/2024 - Olst • Bluespeer 17 18 19 MEI '24 • NOT THE ROLLING STONES (UK) - zondag 26 mei 2024 Heino • Jam-Session Heino 21 April/12 Mei 2024 • THE MUDD FOOTE (USA) | zaterdag 14 september Heino • Bluesfestival Hoogeveen Zatredag 14 september• SUGARIFF, funky rockband uit Arnhem | zaterdag 09 november Heino •

Boekrecensie André Bauer - De droom achter de muur.

 Boekrecensie André Bauer - De droom achter de muur.

  • urheber bauer, andré
    isbn 978-3-96567-002-0
    preis 17,20 €
  • Uitgever: Blueprint.
  • 2e druk (2019)
  • paperback, 355 pagina's met veel z/w foto's

 De titel van het boek is: "Een verhaal van een DDR-amateurmuzikant" - en er waren er ongeveer 5000 en ongeveer 80 als beroepsmuzikanten in de voormalige DDR. Er ging bijna geen weekend voorbij zonder dat er disco of 'dreun'-muziek later Punk en new wave werd gespeeld in een dorp in een cultureel centrum.......

De auteur van het boek, André Bauer, geboren  in november in 1968 in de stad Apolda midden in Thüringen en nu woonde in Jena was zelf een van deze amateurmuzikanten, hij was een zanger. Op indrukwekkende wijze beschrijft hij de carrière van een toekomstige 'star on stage'. André Bauer was de frontman van de bands Sisyphus en Vamp in de jaren '80 die nooit rockgeschiedenis hebben geschreven maar hun droom achter na liepen.

Het was voor een DDR-muzikant niet eenvoudig om een ​​band te stichten, laat staan ​​om de benodigde instrumenten, de bijbehorende techniek en diverse vervoersmogelijkheden te krijgen. In de regel hielp alleen relaties uit het circuit.

Om naar westernmuziek te luisteren die geen grenzen kende  waren ze gebonden aan de radio waar de  hitparades of Rockplalast en Formel 1 op stonden, en met een cassetterecorder bij de hand werden de nummers op een cassettetape opgenomen.

Ook de classificaties waren onmisbaar zodat een band een klein beetje contant geld (betalinggage 50,00 DDR-mark) kreeg van de organisatoren. Toen je eenmaal het basisniveau had, was het nog een lange weg te gaan voordat je op een gegeven moment het 'bovenste niveau met concertautorisatie' zou krijgen via het midden- en boven niveau, om nog maar te zwijgen van de professionele ID

Ze waren ook een van de vele amateurbands die keer op keer moesten vechten voor optredens om te kunnen dansen in culturele instellingen of studentenclubs en zo te ontsnappen aan het eentonige leven van alledag. Hun leven als 'toekomstige rocksterren' was lang en rotsachtig. Er zijn problemen geweest met bekrompen functionarissen maar ook hulp uit geheel onverwachte hoek, er zijn ups en downs, teleurstellingen en hoop.

Toen het culturele toneel na de val van de Muur volledig instortte, betekende dat ook het einde van André Bauers carrière bij de microfoon. Tegenwoordig leidt hij zelf regionale bands, waarbij zijn ervaring als voormalig amateurmuzikant, gecombineerd met de daarbij behorende assertiviteit, zeker goed van pas komt.

Bauer vertelt niet met nostalgische transfiguratie, maar hij geeft de lezer een diep inzicht in de muziekscene van die tijd in en rond Apolda, in Weimar en later ook deels in Jena.

Een gedetailleerd geschreven boek, geïllustreerd met unieke originele opnames uit die tijd, de locaties van de acties en uit het dagelijkse leven van de band, evenals verschillende documenten

Tegen een meerprijs van € 4,00 kan de lezer een cd aanschaffen met vijf geluidsopnamen van de band Sisyphus uit Apolda (1983-1985).

Informatie over het boek:

inhoud

gewoonweg briljant - het verhaal over een onbekende band uit de provincie van de voormalige gdr. instructies voor bandoprichters. een jonge coverband in de schaduw van de gdr rockmuziekscene, de 80 professionele bands en 5000 amateurbands, made in gdr. opwindend bandleven uit de jaren 80 van een normale amateurrockband uit Thüringen. geen succesverhaal van de grote sterren uit de muziekgeschiedenis, maar het fantastische verhaal van de provinciale ster tussen groupies, smerige toiletten, koppige functionarissen, wensen, dromen, hoop. afgezien van het eentonige dagelijkse leven van de ddr, pulseerde het leven van de jeugd.

Op verzoek kan een cd met vijf geluidsopnamen van de sisyphusband Apolda (1983-1985) worden geleverd tegen een meerprijs van 4 €.

Uitgever: Blueprint. 

  • 2e druk (2019)
  • paperback, 355 pagina's met veel z/w foto's
  • ISBN 978-3-96567-002-0
  • 17,20 EURO
  • Meer info: https://blueprint-edition.de/die-kreativen/autoren/andre-bauer/

Geen opmerkingen: