<script> <style>

Recensie: Tinsley Ellis – Ice Cream in Hell

Tinsley Ellis – Ice Cream in Hell
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2020 I.S.M. https://www.bluestownmusic.nl/

Tekst: Gerrit Schinkel
De Amerikaanse zanger-gitarist Tinsley Ellis is geboren op 4 juni 1957 in Atlanta, Georgia, maar groeit op in Florida. Hij ontdekt al op jonge leeftijd de blues via de Britse bands als The Yardbirds, The Animals, The Rolling Stones en Cream. Maar vooral de blues van B.B. King, Albert King en Freddie King spreekt hem aan.
In 1975 keert Ellis weer terug naar Atlanta en gaat in The Alley Cats spelen en vanaf 1981 bij The Heartfixers. Hij maakt twee album met The Heartfixers en gaat daarna solo.
In 1988 komt bij Alligator Records zijn lovend ontvangen debuutalbum ‘Georgia Blue’ uit. Een nieuwe gitaarheld is volgens de critici en de fans geboren.

Hij deelt het podium met o.a. Warren Haynes, The Allman Brothers Band, Stevie Ray Vaughn, Otis Rush, Willie Dixon, Son Seals, Koko Taylor, Albert Collins en Buddy Guy. Hij wisselt een aantal keren van platenlabel (Capricorn Records, Telarc en Heartfixer Music), maar inmiddels is hij weer teruggekeerd bij het vertrouwde Alligator Records.
Tracklist:
01. Last One To Know02. Don’t Know Beans03. Ice Cream In Hell04. Foolin’ Yourself05. Hole In My Heart06. Sit Tight Mama07. No Stroll In The Park08. Evil Till Sunrise09. Everything and Everyone10. Unlock My Heart11. Your Love’s Like Heroin
Line-up:
Tinsley Ellis – gitaar, zangKevin McKendree – Hammond, piano, ritme gitaarSteve McKey – basLynn Wiliams – drumsJim Hooke – saxofoonQuentin Ware – trompet
Op 31 januari verscheen het nieuwe album van Tinsley Ellis. Op dit album, ‘Ice Cream In Hell’, staan elf door Ellis geschreven nieuwe songs. Het album opent uitstekend met Last One To Know, een midtempo soulblues met orgel en blazers in de beste Stax-traditie en met duidelijke invloeden van Albert King.
Don’t Know Beans start met een funky gitaar die gaandeweg ‘explodeert’ over de golvende Hammondtonen van Kevin McKendree. Schitterend Hammondspel is ook weer te horen in het titelnummer, de melodieuze funky blues Ice Cream iI Hell.
Foolin’ Yourself is een uptempo shuffle, met een snijdende gitaarsolo en een uitblinkende McKendree op piano en orgel. Een absoluut topnummer is Hole In My Heart, een prachtige slowblues. In  de boogie/bluesrocker Sit Tight Mama wordt het tempo flink opgevoerd. Een song met een vette slide en met een hoog Hound Dog Taylor gehalte.


Fantastisch is daarna weer de Hammondsolo in de in vlammend gitaarwerk ondergedompelde midtempo blues No stroll In The Park. Strak drumwerk is prominent in de funky bluesrocker Evil Till Sunrise  en het melodieuze Everything And Everyone zou op het repertoire van Santana zeker niet misstaan.
Na de midtempo blues Unlock My Heart wordt het album met het absolute hoogtepunt Your Love’s  Like Heroin afgesloten. Een ruim zeven minuten lange slowblues met intens lyrisch gitaarwerk en prachtige Hammondgolven. Een schitterende finale.
Conclusie:
‘Ice Cream In Hell’ is een absoluut top album van een fantastische gitarist.

Website: Tinsley Ellis

Geen opmerkingen: