MINCO EGGERSMAN EN THEODOOR BORGER WERKEN OP ‘UNIFONY’ SAMEN MET MATHIAS EICK

roel.vanderlugt@bertus.com
MINCO EGGERSMAN EN THEODOOR BORGER WERKEN OP ‘UNIFONY’
SAMEN MET MATHIAS EICK
Vandaag is ‘Ascend’ verschenen, de eerste track van het nieuwe samenwerkingsverband van Minco Eggersman en Theodoor Borger met als speciale gast trompettist Mathias Eick. Deze track is de voorbode van het album ‘UNIFONY’ dat in oktober zal verschijnen.
 
MATHIAS EICK
Onder de naam UNIFONY zijn Minco Eggersman en Theodoor Borger een samenwerking aangegaan, waarbij zij in samenwerking met een gastmuzikant op zoek gaan naar de essentie van muziek. Ze verlaten de gebaande paden en herontdekken de eenvoud via het experiment. Componeren doen zij niet meer  op basis van noten maar door middel van zorgvuldig samengestelde en gelaagde sounds.

Op de eerste vrucht van deze samenwerking werken zij samen met niemand minder dan de Noorse trompettist Mathias Eick. Hij heeft onder zijn eigen naam een aantal releases op het fameuze jazzlabel ECM uitgebracht. Daarnaast heeft hij samengewerkt met uiteenlopende artiesten/bands als Thomas Dybdahl, Jaga Jazzist & Motorpsycho.
 

PHILL BROWN
Voor het mixen van het album is de Britse engineer Phill Brown ingeschakeld. Brown heeft met een breed scala aan artiesten gewerkt, zoals Brian Eno, Pink Floyd, David Bowie en The Rolling Stones. Wat voor Eggersman en Borger echter de voornaamste reden was om met hem samen te werken is de grote rol die hij gespeeld heeft bij de laatste 2 albums van Talk Talk, ‘Spirit of Eden’ en ‘Laughing Stock’. Het baanbrekende geluid van deze albums is van grote invloed geweest op beide muzikanten. Brown is officieel al met pensioen maar was dusdanig onder de indruk van UNIFONY (volgens Phill ‘a labour of love’) dat hij zijn talenten graag nog eens wilde inzetten om het album naar een nog hoger plan te tillen.

Het artwork van UNIFONY zorgt voor nog een andere Talk Talk referentie; het is namelijk ontworpen door de Britse designer James Marsh die o.a. verantwoordelijk is voor alle kenmerkende hoezen van Talk Talk.

Als kers op de toch al niet misselijke taart is het album gemastered door niemand minder dan Bob Ludwig. Deze Amerikaanse audio-grootheid (o.a. winnaar van 11 Grammy Awards) werkte eerder voor artiesten als Radiohead, Nirvana, Paul McCartney, Madonna en vele, vele anderen.

Dit bijzondere project begon ooit bij de samenwerking van Theodoor en Minco aan diens album ‘RESERVOIRS’. Tijdens het werken aan dat album ontdekten Minco en Theodoor hun gezamenlijke liefde voor die specifieke sound en muziek uit de jaren ‘80. Toen dit album later ook door James Marsh ontdekt werd en Minco een stuk schreef voor het ‘Spirit of Talk Talk’ project, was de cirkel rond.

UNIFONY is een ode aan de werkwijze van toen; zonder druk tijd doorbrengen in een inspirerende studio met mooie instrumenten en opname-apparatuur. De studio van Theodoor werd de plek waar de unieke UNIFONY songs konden ontstaan. Deze benadering en kwaliteit werden herkend door anderen, getuige de bijdrage die Mathias, Phill, James en Bob hebben geleverd aan dit album. UNIFONY is een optelsom van al deze talenten.

Minco Eggersman is muzikant, producer en componist. Naast zanger en drummer van at the close of every day richt hij zich de laatste jaren o.a. op het schrijven van soundtracks. Vorig jaar verscheen het goed ontvangen album ‘KAVKASIA’.

Theodoor Borger is producer, muzikant, componist en engineer. Hij heeft zijn eigen studio en heeft gewerkt aan albums van artiesten als Kim Janssen, Lárus Sigurðsson en How to throw a christmas party.