Recensie: The Pretty Things - Greatest Hits (2017)

Recensie: The Pretty Things - Greatest Hits (2017)
door: Hein Kogelman
Released: 2017
Genre: Rock, Blues
Style: Rhythm & Blues, Classic Rock 


THE PRETTY THINGS
Huidige bandleden 2015: Phil May, Dick Tailer, George Woosey,  Jack Greenwood, Frank Holland.

BIOGRAFIE: De wortels van The Pretty Things liggen in de Sidcup Art College. Hier vormde gitarist Dick Tailer in 1962 Little Boy Blue &; The Blue Boys met medestudent Keith Richards en diens kennis Mick Jagger. Na de ontmoeting van Richards en Jagger met de gitarist Brain Jones besloten deze drie een band te beginnen en werd Tailor gevraagd als bassist. Jones gaf de nieuwe band in 1962 de naam The Rolling Stones naar het nummer van Muddy Waters.
Belangrijk mensen waar de Pretty s' mee hebben opgetreden:
Jimmy Page en Robert Plant in 1965, Steven Tailer van Aerosmith,
The Boss Bruce Springsteen en pas geleden met Seasick Steve.
Als producer heeft Dick Tailer de groep Hawkind met drummer van de Yardbirds, ook Arthur Brown, David Gilmoor en David Bowie hebben de kwaliteiten van Tailer gewaardeerd .
De naam Pretty Thing komt van een plaat van Bo Didley.
Misschien zijn ze wel de grote verloren gegane groep van de jaren 60, zeer ondergewaardeerd in Amerika, maar niet in Groot Brittanië . In 1970 werd de Paraschute lp verkozen tot beste album door het blad Rolling Stone, het enige Rolling Stone album of the year waar veel minder dan 1 miljoen lp's van zijn verkocht. De plaat Electric Banana in 1990 werd goed gedraaid. De eerste rock opera ooit gemaakt is van de Pretty's. In S.F.Sorrow uit 1968 lieten ze horen wat The Who later met Tommy bedachten. Ze hebben in totaal als Pretty Things minstens 25 platen of cd's uitgebracht onder 13 labels.
De stijl muziek lijkt volgens sommige mensen op dat van The Rolling Stones. Net als The Rolling Stones van 1965 speelden ze rhythm and blues, een mix van beatmuziek gebaseerd op Amerikaanse blues, denk aan Muddy Waters, Jimmy Reed maar ook rock 'n roll invloeden, Chuck Berry, Bo Diddley.
Hun optredens waren ongeremd en soms maakten ze er een grote puinhoop van maar het publiek vond het prachtig en men trok volle zalen. Ruiger en lelijker dan de Stones was de slogan van de Pretty Things, vooral Phil May en Viv Prince leefden zich nogal uit op het podium. In 1965 kwamen de Pretty's met het nummer van Bo Diddley- Road Runner op single uit meteen ook het bekendste nummer in Nederland toen. Ook maakten ze een verpletterende indruk op de Nederbeat zoals Q65 met het nummer Your the Victor, The Outsiders met You Mistreat Me. De Pretty' s werden in Nederland beschouwd als een Engelse topgroep, maar in eigen land kwamen ze niet verder dan 1 top 10 notering.
Hoewel de groep in de daarop volgende jaren uitstekende singels uitbracht, bleef de grote doorbraak en succes uit.
Door de muziekpers en collega muzikanten gewaardeerde singels en lp's ten spijt ging de groep in 1975 uit elkaar, maar in 1980 pikten ze de draad weer op met een nieuw album Cross Talk geheten en er werd weer opgetreden in het buitenland met de drummer van Cuby / Solution: Hans Waterman. Ik herinner mij een optreden in Lemelerveld (club 44 of zaal Struik ).
Na nog wel enkele wisselingen van bezetting in de 90er jaren en 2000 tot heden 2017 bestaat de groep 50 jaar met de bezetting: Dick Tailer, Phil May,Jack Greenwood, George Woossey en Frank Holland.

In 2017 tijdens hun 50-jarig bestaan brengen ze een omvangrijke verzamel cd uit met 24 nummers die door de vele platenmaatschappijen en noteringen in verschillende hitlijsten het meest in trek zijn /waren bij het publiek en de liefhebbers van deze toch wel bijzondere groep The Pretty Things.Tracklist:
1 Rosaline  uit 1964 van de lp Heartbreak Hotel:
 Een kort rock en roll nummer over een verloren liefde, voor die tijd een prachtig mooi en toch brutaal gespeeld nummer. Later gecoverd door David Bowie.
2 Dont Bring Me Down uit1964 van de lp Heartbreak Hotel:
Doet me veel denken aan de Q 65 en later aan Les Baroques met Michel van Dijk e.a met mooie mondharmonica geluiden, waar vroeger ook op getwist werd op dit soort rock en roll.
3 Honey I Need uit 1965 van de lp The Pretty Things.
Gaat op hetzelfde genre door als het nummer hiervoor met veel klapjes en in de verte de gitaren met af en toe een solo van de gitaar.
4 Cry To Me van de lp The Pretty Things
Een echt schuifelnummer met de voor mij herkenbare sound van de Pretty's deze plaat werd o.a gecoverd door Salomon Burke en andere beatgroepen van die tijd.
5 Midnight To Six Man uit 1966 van dezelfde lp als hiervoor.
Doet mij een beetje denken aan The Dave Clarke Five met meerdere zangers een mooie solo van de gitaar en op de achtergrond een heuse piano?
6 Come  See Me uit 1966
Een nummer wat veel herinneringen van die tijd oproept met mooie heftige muziek wat goed op elkaar is afgestemd.
7 Cand Stand The Pain uit 1966
Ook weer mooi muzikaal nummer met meerdere instrumenten gespeeld o.a piano /orgel?
8 Sitting Alone uit 1965 .
Doet me aan de Beatles denken Ticket  To Ride vooral het begin van de song.
9 Get The  Picture uit 1966?
Een beetje afgezaagd van mij maar het doet mij aan de latere Herman's Hermits denken!
10 You Dont Belive Mee uit 1965 van de lp Get The Picture
Van hetzelfde genre als het vorige nummer maar voor die tijd mooi ook origineel maar weinig variatie van begin tot einde nummer.
11 I Can Never Say 1965 van de lp The Pretty Things.
Vanaf het begin van dit nummer vol, strak ritme met een mooie brutale zang.
12 L.S.D. uit 1966 van de lp Get The Picture .
Weer hetzelfde begin van Ticket To Ride en over het leven met en zonder L.S.D.
13 Defecting Grey uit 1968 van de lp S.F. Sorrow.
Een soort Lucy In The Sky song met een goede zangpartij en sitar achtige muziek van die tijd op de helft breekt er wat bij de groep en gaan ze op de rockopera toer wat op het laatst wel weer heel apart klinkt .
14 Talking About The Good Times uit 1968 ook van dezelfde lp .
Het begint met veel zang en stukjes van Pictures of Matchstickmen van de Status Quo hoor ik erin, ook bij deze plaat de tijd een heel end voor .
15 Mr. Evaision uit 1968 ook van dezelfde lp Sf Sorrow.
Een origineel lied met muzikaal een geheel vormt qua muziek met de vorige 3 nummers.
16 Walking To The Dreams uit 1968 van Sf Sorrow
Weer zo'n apart nummer hoe verder je in het nummer komt hoe verrassender het wordt.
17 S.F. Sorrow uit 1968 van de lp S.F Sorrow.
Het titel nummer van de eerste rock opera ooit gemaakt dus nog voor Tommy van The Who futuristische trip muziek van die tijd .
18 Trust uit 1968 ook van dezelfde lp F.S. Sorrow .
Deze song is te vergelijken met sommige nummers van The Beatles van weleer zit wel zeker goed in elkaar.
19 Old Man Going uit 1968 van de lp F.S. .Sorrow
Mooi begin, spannende zang met wat andere zang op de achtergrond het lijkt wel een live opname soms bijna tegen vals aan maar toch wel zeer goed klinkend een van de betere opnames.
20 Loneliest Person ook uit 1968 van F.S.Sorrow
Heel mooi akoestisch begin goede zang over de donkere tijd van een persoon.
21 Scene One uit 1970 van de lp?
Een Emerson Lake Palmer achtig begin met op het eind een drum solo à la Keith Moon van The Who.
22 Grass  uit 1970 van de lp ?

Zeer mooie heldere gitaarklanken met een strak ritme en goede zang maar zakt in het middenstuk weg om daarna op het eind met een geweldige gitaarsolo terug te komen .
Image and video hosting by TinyPic

Al met al een geweldige discografie van een zwaar onderschatte groep die zijn oorsprong heeft in de Beat en Rock en Roll cq Rythm en Blues en nu zelfs na 50 jaar nog mee kan draaien in deze popwereld.Fotosbluesrock.nl Translate This Page